Χρήσιμες συμβουλές

Τα χαλιά που επιλέξατε δεν ομορφαίνουν και ζεσταίνουν μονό τον χώρο αλλά λειτουργούν και σαν ένα φυσικό φίλτρο, παγιδεύοντας την σκόνη που διαφορετικά θα αιωρούνταν στον αέρα από την κίνηση των ατόμων που κυκλοφορούν.

Το σπίτι μας είναι το καταφύγιο που όλοι χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να αισθανόμαστε θαλπωρή και ασφάλεια, χωρίς μικροσκοπικούς αλλεργιογόνους οργανισμούς, με κυριότερα τα ακάρεα της σκόνης που εγκυμονούν προβλήματα.

Τα ακάρεα της σκόνης

 Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικά έντομα που ζουν κρυμμένα στα χαλιά, μοκέτες, στρώματα, μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα.

Σε αντίθεση με της αράχνες και τα τσιμπούρια τα ακάρεα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Δεν δαγκώνουν και δεν μεταδίδουν νόσο. Το υγρό και θερμό κλίμα του σπιτιού αποδεικνύεται ιδανικός σύμμαχος για την αναπαραγωγή και την επιβίωση των συγκεκριμένων ζωυφίων.

Τα ακάρεα όμως δεν είναι ανίκητα.

Ακολουθώντας απλές οδηγίες μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να εξαλείψουμε την παρουσία τους.

  • Συχνός αερισμός των χώρων.
  • Χρήση ηλεκτρικών σκουπών με ειδικά φίλτρα που παγιδεύουν τα ακάρεα και τα περιττώματά τους.
  • Χρήση ειδικών θηκών για τα στρώματα, τα μαξιλάρια και τα παπλώματα που δεν επιτρέπουν τη δίοδο των περιζωμάτων των ακάρεων.

Πως θα βγάλετε με εύκολο τρόπο έκτακτους λεκέδες από τα χαλιά σας.

Τα πλυντήρια  χαλιών« ο Φίλιππος » στη Θεσσαλονίκηθα σας υποδείξει πως να ενεργήσετε για να εξαλείψετε τους πιο συνηθισμένους λεκέδες που έχουν δημιουργηθεί  από απροσεξία.

Κόκκινο κρασί η καφές

Αν σας πέσει στο χαλί η στη μοκέτα κόκκινο κρασί η καφές η πρώτη κίνηση που θα κάνετε είναι με μια στρώση από χαρτιά κουζίνας να απορροφήσετε αμέσως όσο υγρό περισσότερο γίνετε, αλλάζοντας το βρεγμένο χαρτί με στεγνό συνέχεια .

Σίγουρα σας έχει μείνει μια σκιά από το κρασί η τον καφέ .

Σε ένα μικρό ψεκαστήρα βάζουμε ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού οξυζενέ με 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού .Ανακατεύουμε έως ότου διαλυθεί η σόδα και ψεκάζουμε τον λεκέ. Με το χαρτί κουζίνας ταμπονάρουμε και τρίβουμε ελαφρώς. Ξεβγάζουμε με μια άσπρη πετσέτα με νερό. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία έως ότου καθαρίσει ο λεκές.

Σηκώνουμε την βρεγμένη επιφάνεια του χαλιού να μην ακουμπά στο πάτωμα και στεγνώνουμε με ανεμιστήρα ή πιστολάκι μαλλιών.

Λάδι και γενικά λιπαροί λεκέδες

Αν μας πέσει λάδι στο χαλί την περισσότερη ζημιά την προλαβαίνουμε αν αμέσως με χαρτί κουζίνας απορροφήσουμε το λάδι. Ταμπονάρουμε με καθαρό χαρτί πολλές φορές ως που να βγαίνει στεγνό το χαρτί.

Σε ένα μπολ βάζουμε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και ¼ του γλυκού σαπούνι υγρό πιάτων άχρωμο.

Με ένα σφουγγάρι ποτίζουμε την επιφάνια του λεκέ να πάει το καθαριστικό έως την βάση του πέλματος, όχι πολύ μούλιασμα.

Περιμένουμε πέντε με δέκα λεπτά και μετά τρίβουμε ελαφρά τον λεκέ από έξω προς το κέντρο του. Με κρύο νερό και ένα σφουγγάρι όχι πολύ στημένο ξεβγάζουμε το υγρό πιάτων πολλές φορές.

Εάν μετά το ξέβγαλμα έχει μείνει σκιά στο σημείο του λεκέ πάρτε ένα καθαρό πανάκι και ποτίστε το με λίγη καθαρή βενζίνη ή white spirit (διαλυτικό για χρώματα ) και τρίψετε ελαφρά.

Ούρα από κατοικίδια ζώα

Τα ούρα και η οσμή αυτών βγαίνουν δύσκολα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε άμεσα να τα αφαιρέσετε.

Αν τα ούρα είναι πρόσφατα απορροφήστε με αρκετές στρώσεις χαρτιού κουζίνας όσο το δυνατόν περισσότερα ούρα μέχρι που το χαρτί να βγει στεγνό.

Σε έναν ψεκαστήρα βάλτε χλιαρό νερό και ξύδι λευκό (ένα μέρος ξύδι και δυο μέρη νερό).

Ανακατέψτε και ψεκάστε στο σημείο που έχουν πέσει τα ούρα ώστε να πάει το μείγμα μέχρι την ρίζα του πέλματος του χαλιού (ελαφρύ μούλιασμα). Περιμένουμε πέντε λεπτά μετά ταμπονάρουμε το μείγμα του νερού/ξιδιού με χαρτί κουζίνας ή πετσέτα.

Μετά από τα παραπάνω ρίχνουμε σε όλο το σημείο που έχουν πέσει τα ούρα μαγειρική σόδα μια στρώση που να καλύπτει τον λεκέ.

Ξεπλένουμε τον ψεκαστήρα από το νερό και το ξύδι και βάζουμε μέσα ένα φλιτζάνι του τσαγιού οξυζενέ και μισό κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων άχρωμο.

Προσοχή πριν ψεκάσετε το μείγμα δοκιμάστε σε μια άκρη αν το χαλί ξεβάφει με το οξυζενέ .

Ψεκάζουμε με το μείγμα πάνω στην σόδα φαγητού σιγά- σιγά μέχρι να βραχεί η περιοχή που έχουν τα ούρα. Στην συνέχεια βάζουμε γάντια πλαστικά και με τα δάχτυλα ή μια βούρτσα προσπαθούμε να πάει η σόδα σε όλα τα σημεία του πέλματος.

Μόλις στεγνώσει η περιοχή με ηλεκτρική σκούπα απορροφάμε καλά την σόδα. Τέλος ξεβγάζουμε με καθαρό νερό με πετσέτα ή vitex.

Σάλτσα από ντομάτα

Αφαιρέστε με ένα κουταλάκι όσο περισσότερη σάλτσα μπορείτε.

Με πολλές στρώσεις χαρτιού κουζίνας ταμπονάρετε προσέχοντας να μην σκορπίσετε τον λεκέ.

Σε ένα μπολ ρίξτε ένα φλιτζάνι νερού και ¼ του κουταλιού σαπούνι πιάτων άχρωμο.

Ανακατέψτε καλά, πάρτε ένα καθαρό ύφασμα και βρέξτε το μέσα στο μπολ. Στύψτε ελαφρώς και καθαρίστε από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ.

Πάρτε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και με μια καθαρή πετσέτα ξεβγάλετε τον λεκέ και το διάλυμα του καθαριστικού.

Με χαρτί κουζίνας ταμπονάρετε να αφαιρέστε την υγρασία.

Εάν έχει μείνει λεκές προχωράμε στο επόμενο στάδιο καθαρισμού.

Σε ένα φλιτζάνι με χλιαρό νερό βάζουμε μιάμιση κουταλιά του γλυκού αμμωνία.

Με ένα ψεκαστήρα ψεκάζουμε πάνω στο λεκέ .

Με μια καθαρή πετσέτα βρεγμένη σε κρύο νερό τρίβουμε ελαφρά τον λεκέ.

Ξεβγάζουμε το διάλυμα αμμωνίας με την πετσέτα σε κρύο νερό.

Στο τέλος με παχιά στρώση χαρτιού κουζίνας ταμπονάρουμε και αλλάζουμε το χαρτί όταν υγρανθεί πολύ.

Στέγνωμα με ανεμιστήρα ή πιστολάκι μαλλιών

Τσίχλα

Χρησιμοποιήστε μερικά παγάκια για να παγώσετε την τσίχλα, μετά πάρτε ένα κουτάλι και προσπαθήστε να αφαιρέσετε την παγωμένη πλέον τσίχλα.

Εάν έχουν μείνει υπολείμματα της τσίχλας πάρτε ένα καθαρό πανάκι και ποτίστε με λίγη καθαρή βενζίνη ή διαλυτικό για χρώματα και τρίψτε ελαφρά.

Κερί

Βάζουμε πάνω στο κερί μερικές στρώσεις χαρτιού κουζίνας .

Με όχι καυτό το σίδερο που σιδερώνουμε τα ρούχα πιέζουμε επάνω από το χαρτί το κερί. Το κερί λιώνει αμέσως και απορροφάτε από το χαρτί .Αν είναι πολύ το κερί μετακινούμε πάνω στο κερί καθαρό μέρος του χαρτιού και συνεχίζουμε να το λιώνουμε.

Στο τέλος αν μείνουν υπολείμματα κεριού τα αφαιρούμε με την βενζίνη ή το διαλυτικό χρωμάτων πάνω σε ένα καθαρό πανί.

Κόλλα

Βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι ή μαλακό ύφασμα με οινόπνευμα στο σημείο που έχει κόλλα. Μόλις η κόλλα μουλιάσει τρίψτε ελαφρά.

Να επαναληφθεί η παραπάνω διαδικασία έως ότου καθαρίσει το χαλί

Βαφή νυχιών

Ταμπονάρετε το σημείο της βαφής με ένα πανί βουτηγμένο στο ασετόν.

Συντήρηση

Ακόμα κι αν δεν έχετε δυσάρεστες εξελίξεις, θα πρέπει πάντα να καθαρίζετε τα χαλιά σας κάθε 12-16 μήνες από επαγγελματίες ταπητοκαθαριστές που θα φροντίσουν τον σε βάθος καθαρισμό και την εξόντωση των μικροοργανισμών που δημιουργούνται.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ:

  • Κάθε εβδομάδα είναι απαραίτητη η χρήση μηχανήματος καθαρισμού (ηλεκτρική σκούπα) με κυλινδρική βούρτσα πάντα προς τη φορά του πέλους, για να μπορεί να απομακρύνει τη βαθιά βρωμιά (σκόνη, κοπτική άμμο, περιττό χνούδι).
  • Αν δεν διαθέτετε μηχάνημα καθαρισμού με κυλινδρική βούρτσα δώστε μεγαλύτερη προσοχή στα πιο κάτω:
  • Η ισχύς της ηλεκτρικής σας σκούπας να μην ξεπερνά τα 700W.
  • Ποτέ να μην πιέζετε το πέλμα της ηλεκτρικής σας σκούπας πάνω στα μεταξωτά ή σύμμεικτα χαλιά και υφάσματα.
  • Μην χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό πέλμα (χτυπητήρι) πάνω στα χαλιά παρά μόνο από την ανάποδη όψη.
  • Στα μεταξωτά χαλιά χρησιμοποιείτε για καθημερινή ή εβδομαδιαία συντήρηση μία απλή βούρτσα χειρός από φυσικές ίνες ή νάιλον (ποτέ συρμάτινη) και πάντα προς τη φορά του πέλους.
  • Μία φορά τον μήνα είναι απαραίτητο ένα ελαφρύ τίναγμα με το χέρι, ή πολύ ελαφρύ χτύπημα πάντα από την πίσω πλευρά.
  • Ο καθαρισμός του χώρου κάτω από το χαλί είναι επίσης απαραίτητος.
  • Είναι καλό για τα χαλιά σας να αερίζονται και να εκτίθενται στον ήλιο, για λίγες ώρες μόνο. Γιατί η υψηλή θερμοκρασία και η άμεση επαφή με το φως του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα ξεθωριάζει τα χρώματά τους και είναι καταστροφική.
  • Η παρατεταμένη υγρασία, δημιουργεί μύκητες και μούχλα, για αυτό πρέπει να προσέχετε διαρροές από καλοριφέρ και επίσης να μην τοποθετείτε ποτέ πάνω στα χαλιά σας γλάστρες.
  • Για να αποφύγετε τα σημάδια που αφήνουν τα έπιπλα πάνω στο χαλί σας πρέπει να τα μετακινείτε από μικρά χρονικά διαστήματα μερικούς πόντους. Έτσι δίνετε την δυνατότητα στο πέλος να ξαναβρίσκει το σχήμα του.
  • Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να υγράνετε ελαφρά με ένα βρεγμένο πανί τα μέρη που έχει “κάτσει” το πέλος.
Scroll to Top